team jongvolwassenen
CBAW (contextbegeleiding autonoom wonen):
-
Voor jongeren tussen 16 en 25 jaar die een vraag hebben naar ondersteuning bij de stap naar zelfstandigheid
-
Jongere en zijn of haar netwerk bepalen het traject, begeleider is een coach / gids
-
In een studentenstudio / appartement / huis al dan niet via sociale huisvesting
-
Een integrale begeleiding voor jongeren en hun netwerk waarin thema’s als budget, administratie, dagprogramma, relaties, gezondheid, dagelijks functioneren, huiselijke vaardigheden, toeleiding tot relevantie diensten, vrije tijd etc. aan bod komen.
KWE (Kleine Wooneenheden)
-
Voor jongeren tussen de 16 en 25 jaar die nog niet klaar zijn de stap te zetten naar het zelfstandig wonen en kiezen voor een groepsgebeuren
-
Meer vrijheid / zelfstandigheid / verantwoordelijkheid dan bij een kamertraining in de voorziening
-
Dagelijkse aanwezigheid van een begeleider
-
Groepsactiviteiten / bewonersvergadering / infosessies / gemeenschappelijke ruimtes (gespreksruimte, leefruimte, multifunctionele ruimte)
-
Netwerk krijgt een belangrijke rol binnen het KWE-gebeuren
-
Appartement met alle voorzieningen (naast de gemeenschappelijke mogelijkheden)
-
Elke jongere krijgt een CBAW-begeleider, maar kan daarnaast terugvallen op de KWE-begeleiders.
Op de foto v.l.n.r.: Wouter Vanclooster - Fleur - Charlotte Vantomme
Back on Track
We richten ons op jongeren tussen 17 en 25 jaar die zich in (dreigende) dak- of thuisloosheid bevinden en jongeren die bij het verlaten van detentie geen stabiele huisvesting hebben.
We zijn actief in de volledige provincie West-Vlaanderen. Binnen het Housing First for Youth-concept richten we ons naast huisvesting op het herstellen, ontwikkelen en activeren van een netwerk, versterken we de zelfredzaamheid en zetten we via werk of opleiding in op activering.
Bij detentieverlaters van de gevangenissen van Ieper, Brugge, Ruiselede, Gent en Oudenaarde die zich willen vestigen in West-Vlaanderen, zetten we via forensische methodieken in op het voorkomen van recidive. Dit project vertrekt vanuit een begeleidershouding die actie, nabijheid, optimisme, daadkracht, empowerment en gelijkwaardigheid uitstraalt.
JU.WEL
JU.WEL is een samenwerking tussen justitie, politie, Stad Kortrijk en Oranjehuis vzw.
​
JU.WEL is ervan overtuigd dat jongeren recht hebben op een plek in deze samenleving. We gaan samen op zoek met de jongere en degene die voor hen belangrijk zijn. We plaatsen verantwoordelijkheid waar die moet liggen en gaan aan de slag op alle levensdomeinen. We proberen perspectief te bieden waardoor we kansen vergroten en goesting krijgen om er terug in te vliegen. ​
​​
TEAM JONGEREN MET EEN VLUCHTVERHAAL
Gemiddeld stellen er jaarlijks 2500 niet begeleide minderjarigen de vraag om in België een statuut te verkrijgen. Vanuit de complexiteit van statuten, trauma, verlangens, dromen en onzekerheden voelen we ons geappelleerd om op verschillende niveaus mee koers te bepalen en een menswaardig en gedifferentieerd aanbod te garanderen.
​
Vanuit erkenning en verbondenheid zetten we in op vertrouwen en het netwerk. We vertrekken vanuit de veerkracht van de jongeren en ondersteunen ze om het roer in handen te nemen in hun verdere traject. We trachten uitsluiting te voorkomen en dragen het herstelgericht werken uit. Naast het netwerk en individuele begeleiding zetten we ook in op het groepsaspect.
Hersteltime-out​
Wij bieden een Herstel-time out plaats aan voor 2 weken. In samenwerking met de collectieve opvangcentra en gecofinancierde leefgroepen gaan we op zoek hoe we het traject bij de verwijzer kunnen verduurzamen. Vanuit de herstelgericht visie appelleren we de jongere en de verwijzer om verantwoordelijkheid op te nemen in het traject. Daarnaast wordt er sterk ingezet op ontmoeting en verbinding. Een jongere kan worden toegeleid naar een leefgroep, studiowerking of Kwe structuur.
Future-proof
Wij bieden een traject van 1 jaar aan rond toekomstoriëntering voor jongeren zonder verblijfsstatuut of in precair verblijf. I.s.m. de jongere, netwerk en partnerorganisaties vertrekken we vanuit een veilig kader en een veilige realiteit om het denkproces rond de jongere zijn toekomst mee te ondersteunen. We staan stil bij de juridische mogelijkheden tot een duurzame oplossing, maar geven evenzeer de ruimte om stil te staan bij de 3 andere mogelijkse toekomstperspectieven: doorreizen, vrijwillige terugkeer en illegaliteit.
Future-proof +
Bij het krijgen van een verblijfstatuut rijzen er andere vragen en steken andere uitdagingen de kop op. Waar zal ik wonen, waar wil ik mijn leven uitbouwen, wat is er mogelijk rond en wat zijn de gevolgen van gezinshereniging? Met Future-proof+ ondersteunen we de jongeren in hun vragen en bieden een traject aan i.k.v. autonomie en zelfstandigheid. We ondersteunen de jongeren naar een volwaardig burgerschap. Door middel van levensdomeinen en het verlangen van de jongeren geven we het traject met zijn netwerk mee vorm.
CONTACT
​​
-
Coördinator - Wouter Vanclooster
Email: wouter.vanclooster@oranjehuis.be
Tel: 0490 44 65 26 ​
​
Voor kleine wooneenheden en contextbegeleiding autonoom wonen:
Info of aanmeldingen:
-
Charlotte Vantomme
Email: charlotte.vantomme@oranjehuis.be
Tel: 0499/75 37 45
​
Back on Track
Info regio Brugge - Oostende:
-
Tim Govaert
Email: tim.govaert@backontrack-oranjehuis.be
Tel: 0491 61 33 47
​
Back on Track
Info regio Westhoek, Zuid-West-Vlaanderen & regio Roeselare:
-
Phaedra Caron
Email: phaedra.caron@backontrack-oranjehuis.be
Tel: 0491 61 33 32
Voor hersteltime-out en Future Proof:
Info of aanmeldingen:
-
Rino Vande Putte
Email: rino.vandeputte@oranjehuis.be
Tel: 0494 63 09 51
​
​
​
​